2012. február 29., szerda

Almabatyú /alma pongyolában, alma slafrokban, linzeres alma/



A recept a lányom ötlete alapján került ide. Szerinte tegyük fel a kedvenc süti receptjeinket és akkor gyakrabban eszünkbe jut és keresni sem kell.
Hozzávalók: 8 alma
                    10 dkg cukor
                     20 dkg vaj /margarin is jó/
                     30 dkg liszt / jó a sima liszt, de aki ragaszkodik a rétesliszthez, akkor fele-fele/
                       1 tojás
                      fél citrom reszelt héja
                      pici só /minden édes tésztájú sütihez kell pici só,
                                   a sós tésztákhoz pici cukor/
                      a teteje megkenéséhez még egy tojás
                   

A fenti anyagokból linzertésztát gyúrunk, majd 3 órára fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki, a hűtőbe tesszük. Linzertésztánál fontos, hogy a hőmérséklete hideg legyen, mert különben nagyon ragad és nem lehet vele dolgozni.

Töltelék:         10 dkg darált dió
                         5 dkg  kristálycukor
                         5 dkg mazsola
                         2 evőkanál méz
                         1 teáskanál őrölt fahéj
A cukrot, mézet kevés vízzel felfőzzük /2-3 evőkanál/ és leforrázzuk vele a diót.
Természetesen lehet a cukor helyett csak mézzel is édesíteni kinek-kinek izlése szerint.
Az almák közepét karalábévájóval /zöldségpucolóval/ kivájjuk és a töltelékkel megtöltjük. Inkább olyan almát használjunk aminek puhább a héja. Szerintem a zöld alma és a hozzá hasonló kemény héjjal rendelkezők kevésbé jók, mert nem sülnek puhára. Persze ízlés dolga.
A tésztát kevés liszttel megszórt deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és 8 felé elvágjuk, majd a megtöltött
almát belecsomagoljuk. Sütés előtt  tojással megkenjük a tetejét. Ez nemcsak a szín miatt, hanem azért is fontos, mert összeragasztja a tésztát. Persze így is előfordul, hogy szétszakad de ez csak a látványon ront, az ízén nem. Közepesen előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Persze ez attól függ, hogy kinek milyen a sütője, legegyszerűbb ha fogvájóval megnézzük, hogy mennyire sült meg az alma. Ha könnyen belemegy, akkor átsült.

Míg el nem felejtem lehet ezt a tölteléket mákkal is elkészíteni, de kiválóan megfelel tölteléknek a gesztenyepürének való massza is, azt ráadásul egyszerű szeletelni.

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése